Cechy charakterystyczne dla ryb.

Ryby występują we wszystkich zbiornikach wodnych na ziemi, nie ma ich tylko w tych w których warunki im na to nie pozwalają. W wszystkich oceanach na ziemi znajdują się ryby. Najwięcej gatunków ryb przebywa w strefie otwartej toni wodnej, nieco mniej gatunków ryb na co dzień żyje w strefie dennej. Jedna z głównych cech charakterystycznych dla ryb jest ich opływowy kształt ciała. Opływowy kształt ciała pozwala na łatwe pokonywanie oporu wody podczas ich przemieszczania się w zbiornikach wodnych. Ryby posiadają najczęściej kształt wrzecionowaty, najwięcej ryb posiada właśnie ten kształt ciała. Kolejną cechą charakterystyczną dla ryb jest to, że nie posiadają one szyi. W przypadku ryb tułów łączy się bezpośrednio z głową. Z wyjątkiem kręgoustych ryby posiadają otwór gębowy zaopatrzony w szczęki. Ryby nie posiadają kończyn ich kończyny to płetwy. Ryby posiadają pletwy brzuszne, oraz płetwy piersiowe. Prawie wszystkie gatunki ryb posiadają ciało pokryte łuskami. U nielicznych gatunków u których skóra jest naga występują duże ilości gruczołów śluzowych na ciele. Pęcherz pławny posiada wiele gatunków ryb. Pęcherz pławny pełni w przypadku ryb rolę narządu hydrostatycznego, oraz w przypadku ryb dwudysznych, narządu oddechowego. Większość ryb oddycha poprzez swoje skrzela tylko niektóre gatunki ryb posiadające uchyłek jelita mogą oddychać powietrzem atmosferycznym. Jak wiadomo ryby posiadają zamknięty układ krążenia. Kolejna cecha charakterystyczna dla ryb to ich zmiennocieplność i w większości jajorodność.

Related Post

Por Por pod względem odżywczym przewyższa - popularną w naszym jadłospisie - cebulę zawartością białka, tłuszczu, witaminy C, a przede wszystkim wapnia i żelaza. Szczególnie zalecane jest spożywanie porów na surowo, w postaci sałatek. Pory można zbierać niemal cały rok, sadząc w ogródku odpowiednie odmiany. Por ma podobne wymagania glebowe jak cebula, ...
Adopcja psa. Psy adoptują ludzie o wyjątkowo wrażliwych sercach, którym nie jest obojętny los często pozostawionych na pastwę losu zwierząt. Nie raz i nie dwa słyszy się o bestialsko potraktowanych psach pozostawionych w lesie, przy ruchliwej wsi, porzuconych jak zbędna rzecz. Zwierzęta tak jak każda istota żyjąca mają prawo zamieszkiwać naszą planetę. Szkoda t...
Śliwy Śliwy po wejściu w okres owocowania należy prześwietlać dość intensywnie, usuwając corocznie ze środka korony część gałęzi, które zachodzą na siebie i nadmiernie ocieniają wnętrze korony. Morele zazwyczaj nie wymagają prześwietlania, dlatego też usuwamy tylko gałęzie przemarznięte aż do zdrowego miejsca. Wiśnie, szczególnie odmiana Lutówka, wymagaj...
Proces formowania koron Przystępując do formowania korony piętrowej wybieramy w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu około 5 najmocniejszych pędów bocznych, tworzących szerokie kąty z przewodnikiem i przeznaczamy je na konary drzewa. Wybrane pędy należy skrócić o 1/3 do 2/3 długości tak, aby najdłuższe z nich nie przekraczały po cięciu 40 cm. Wszystkie zbędne pędy usuw...
Sałata głowiasta krucha Sałata krucha różni się nieco od sałaty masłowej. Tworzy bardzo duże główki, twarde, o średnicy od 15 do 20 cm, o masie od 700 do 1000 g, o liściach okrągławych, w kształcie muszli ostrygi - na skutek silnego, łukowatego wygięcia nerwu głównego. Liście są mniej lub więcej fryzowane, jasno- lub ciemnozielone, jędrne, kruche, soczyste, smaczne, o duż...
Koper Świeży koperek jest cennym źródłem witamin A i C, których nie traci w gotowaniu. Zasolenie lub ususzenie umożliwia przechowanie koperku przez całą zimę. Całe rośliny kopru wraz z pędami kwiatowymi i niewykształconymi nasionami są przyprawą do kwaszonych ogórków. Koper jest rośliną jednoroczną, niewrażliwą na chłody. Ginie jednak podczas przymrozków...