Cebula wielopiętrowa

30Cebula Wielopiętrowa, zwana cebulą drzewiastą albo szczytową, jest rośliną trwałą, tworzącą w glebie gniazdo małych, niekształtnych cebul o łuskach barwy ciemnoczerwonej do fioletowej. Szczypior ma gruby, sztywny, ciemnozielony, smaczny. Roślina wykształca różne typy pędów kwiatostanowych, wytwarzających kwiaty i drobne fioletowe cebulki powietrzne o średnicy 1-2 cm lub tylko cebulki, zwykle 5-7 sztuk. Często z tych cebulek wyrastają pędy kwiatostanowe, również tworzące na szczycie cebulki, chociaż zwykle drobniejsze. W dobrych warunkach wzrostu cebula ta może wytworzyć trzy piętra. Części jadalne to: wczesną wiosną – szczypior zielony lub w jesieni – po zaschnięciu roślin – cebulki powietrzne i podziemne. Na konsumpcję przeznacza się większe cebulki, a drobne służą jako materiał rozmnożeniowy. Roślina ta jest wytrzymała na niskie temperatury, dobrze zimuje w gruncie. Wymagania glebowe i uprawowe ma takie same jak cebula zwyczajna. Rozmnaża się ją z cebulek szczytowych lub podziemnych. Cebulki te sadzi się do gruntu wczesną wiosną lub w jesieni w rozstawie 30-40 x 20 cm. Rozstawa roślin uzależniona jest od czasu uprawy na tym samym miejscu; w przypadku uprawy wieloletniej sadzi się w rozstawie 50-60 x 30 cm. W jednym miejscu nie powinno się jej uprawiać dłużej niż 2-3 lata. W okresie wiosennym, po wytworzeniu pędów nasiennych, należy ją przywiązać do palików.

Related Post

Szparag Szparag jest jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Częścią jadalną są pędy wyrastające z kłączy, zwane wypustkami. Zwykle spożywa się bielone pędy, ale coraz częściej zaleca się szparagi nie bielone, zielone, które są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Szparagi mają dużą wartość biologiczną dzięki wysokiej zawartości witamin z gru...
Kawon Kawon, zwany również arbuzem, w sposobie spożycia i uprawy jest podobny do melona. Owoce jego są gładkie, ciemnozielone lub paskowane, w zależności od odmiany, a miąższ najczęściej czerwony. Jest to roślina jednoroczna. Ze względu na wymagania w stosunku do temperatury można go uprawiać w inspektach, pod osłonami z folii, a w gruncie tylko w okolic...
Wzdręga na płytkich wodach Ryby potrafią zaskoczyć. Niekiedy biorą takie, o jakich nawet nie myśleliśmy wybierając łowisko. W nocy, mimo że nie jest to ryba chętnie żerująca o tej porze, często zaczyna brać wzdręga. Dzieje się tak zwłaszcza w miejscach, gdzie są wypłycania oraz na łowiskach nieopodal trzcinowisk. Wzdręga – potocznie nazywana krasnopiórką bardzo przypomina p...
Soja przed wysiewem Przed wysiewem nasion dobrze jest zaszczepić glebę nitraginą, co umożliwia roślinom pozyskiwanie wolnego azotu z powietrza. Szczepienie takie należy wykonać przez dokładne wymieszanie nitraginy z ziemią w oddzielnym naczyniu, a następnie rozrzucenie jej po całej powierzchni przeznaczonej pod soję i zagrabienie. Soję sieje się w końcu kwietnia lub p...
Formowanie koron Sadząc na działce czy w ogródku drzewa owocowe, staramy się o to, aby ich korony rozrosły się jak najszybciej, gdyż tylko wtedy możemy liczyć na duży plon owoców. Młode drzewa nie powinny być silnie cięte, ponieważ pobudza to je do nadmiernego wzrostu i opóźnia tworzenie pąków kwiatowych. Tylko w pierwszym roku po posadzeniu przycina się drzewa sil...
Pies kupiony czy pies ze schroniska? Zastanawiając się nad tym skąd będziemy mieli psa bierzemy pod uwagę różne możliwości. Przede wszystkim jednak zanim zdecydujemy się na jakąkolwiek opcje należy zdać sobie w pełni sprawę z tego, że pies to żywe stworzenie, które będzie od nas wymagało opieki, zadbania, czasami leczenia. Pies jest to zobowiązanie co najmniej na kilkanaście na lat i ...