Cebula wielopiętrowa

30Cebula Wielopiętrowa, zwana cebulą drzewiastą albo szczytową, jest rośliną trwałą, tworzącą w glebie gniazdo małych, niekształtnych cebul o łuskach barwy ciemnoczerwonej do fioletowej. Szczypior ma gruby, sztywny, ciemnozielony, smaczny. Roślina wykształca różne typy pędów kwiatostanowych, wytwarzających kwiaty i drobne fioletowe cebulki powietrzne o średnicy 1-2 cm lub tylko cebulki, zwykle 5-7 sztuk. Często z tych cebulek wyrastają pędy kwiatostanowe, również tworzące na szczycie cebulki, chociaż zwykle drobniejsze. W dobrych warunkach wzrostu cebula ta może wytworzyć trzy piętra. Części jadalne to: wczesną wiosną – szczypior zielony lub w jesieni – po zaschnięciu roślin – cebulki powietrzne i podziemne. Na konsumpcję przeznacza się większe cebulki, a drobne służą jako materiał rozmnożeniowy. Roślina ta jest wytrzymała na niskie temperatury, dobrze zimuje w gruncie. Wymagania glebowe i uprawowe ma takie same jak cebula zwyczajna. Rozmnaża się ją z cebulek szczytowych lub podziemnych. Cebulki te sadzi się do gruntu wczesną wiosną lub w jesieni w rozstawie 30-40 x 20 cm. Rozstawa roślin uzależniona jest od czasu uprawy na tym samym miejscu; w przypadku uprawy wieloletniej sadzi się w rozstawie 50-60 x 30 cm. W jednym miejscu nie powinno się jej uprawiać dłużej niż 2-3 lata. W okresie wiosennym, po wytworzeniu pędów nasiennych, należy ją przywiązać do palików.